پرسونال برندینگ فرآیندی است که طی آن تلاش میشود تا تصویر و هویتی از برند در ذهن دیگران ایجاد شود. این فرآیند برای ایجاد یک برند موفق و کسب و کار موثر بسیار حائز اهمیت است و بهتر است نادیده گرفته نشود. در ادامه مطلب با پرسونال برندینگ بیشتر آشنا شده و به دلایل اهمیت و نحوه ایجاد آن اشاره خواهیم داشت.
پرسونال برندینگ چیست؟
پرسونال برندینگ (Personal Branding) فرآیند ایجاد برند اصیل و معتبر است که میتواند برای یک شخص یا شرکت انجام شود. این برند منحصر به یک شخص یا کسب و کار است. به بیان سادهتر پرسونال برندینگ یعنی اینکه دیگران چگونه شخص یا شرکت را میبینند و چگونه به آنها معرفی میشوند. برندسازی شخصی یعنی توجه دنیا چگونه به برند و شایستگیهای آن معطوف میشود. در این مسیر باید مطمئن بود که جامعه هدف، شخص و برند را به خوبی میشناسند و از مزایا و برتریهای برند نسبت به برندهای رقبا آگاه هستند. در حال حاضر پرسونال برندینگ یکی از روشهای بازاریابی محبوب شناخته میشود. این فرآیند به شخص و کسب و کار او اعتبار میبخشد و سبب جلب توجه، احترام و اعتماد همکاران و مشتریان میشود.
دلایل اهمیت پرسونال برندینگ
پرسونال برندینگ تاثیرات زیادی دارد و از چندین نظر حائز اهمیت است. از جمله:
- سبب تمایز کسب و کار با سایر بیزینسها میشود: در دنیای امروز که رقابت در تمام حوزهها زیاد است، پرسونال برندینگ کمک میکند تا بیزینس از دیگران متمایز شود و ویژگیهای منحصربفرد خود را به خوبی برجسته کند.
- سبب ایجاد اعتماد و اعتبار میشود: با برندسازی شخصی میتوان به عنوان یک متخصص در حوزه خود شناخته شده و از این طریق اعتماد و اعتبار بیشتری به دست آورد. اعتماد بالا سبب افزایش فرصتهای شغلی و تجاری میشود. در واقع زمانی که افراد تخصص بالای شخص را در حیطه کاری خود ببینند، احتمال اینکه به او پیشنهاد همکاری دهند افزایش پیدا میکند.
- سبب تسهیل شبکهسازی میشود: از دیگر دلایل اهمیت پرسونال برندینگ باید به تسهیل شبکهسازی اشاره کرد. شبکهسازی خود از این نظر حائز اهمیت است که به ارتباطات بهتر و همکاریهای ارزشمند کمک زیادی میکند. با این کار میتوان با افراد و گروههای مهم و تاثیرگذار در حوزه کاری ارتباط برقرار کرده و یک شبکه حرفهای قدرتمند ساخت.
ساخت پرسونال برندینگ در چند گام
همانطور که ملاحظه کردید پرسونال برندینگ از مزایا و اهمیت زیادی برخوردار است. برای همین اگر قصد دارید از تاثیرات آن بر روی خود یا کسب و کارتان بهرهمند شوید، به ساخت برندسازی شخصی اهمیت دهید.
1. خودشناسی و تعریف هویت شخصی
در اولین گام از پرسونال برندینگ باید شناخت کاملی از خود به دست آورده و مهارتها، ارزشها، علایق، اهداف و توانمندیها را مشخص کرد. برای شناخت کامل باید به سوالاتی همچون اهداف کوتاه مدت و بلند مدت چیست و چه تاثیراتی قرار است بر روی دیگران گذاشته شود، پاسخ داده شود. با شناخت خود میتوان اطمینان پیدا کرد که قرار است بر روی چه چیزی سرمایهگذاری شود.
2. مشخص کردن مخاطبان هدف
در دومین گام از برندسازی شخصی باید به سراغ تعیین مخاطبان هدف رفت. مخاطبان هدف میتوانند کارفرمایان، مشتریان، همکاران یا حتی جامعه خاصی باشد. با شناخت مخاطبان میتوان تصویر و پیام خود را به شکلی ارائه داد که برای آنها قابل فهم و جذاب است. در این مرحله باید مواردی همچون ویژگیهای جمعیتشناختی (سن، درآمد، تحصیلات و غیره)، ویژگیهای روانشناختی و نیازهای مخاطبان در نظر گرفته شود.
3. تعیین پیام برند شخصی
پیامی که قرار است از طریق برندسازی شخصی به دیگران منتقل شود، باید کاملا شفاف و قابل فهم باشد. این پیام باید نشان دهد که شما چه کسی هستید و چه تواناییهایی دارید. همچنین باید بیانگر ارزشی که قرار است برای دیگران ایجاد شود، باشد.
4. تعیین هویت و لحن برند شخصی
گام دیگر برندسازی شخصی، تعیین هویت و لحن برند شخصی است. در واقع در این مرحله باید مشخص شود که چگونه میتوان خود را به دوستداران و علاقمندان معرفی کرد. برای تعیین هویت برند باید به مواردی همچون پالت رنگی مشخص، یک یا دو فونت مناسب، لوگو و تصاویر و المانهای بصری توجه شود. لحن برند هم میتواند شوخ طبع یا جدی، رسمی یا غیر رسمی، محترمانه یا ساختارشکن و مشتاق و هیجانی یا مبتنی بر اطلاعات واقعی باشد.
5. حضور در فضای آنلاین
در این مرحله باید خود را پروموت کرد. برای این کار هم میتوان به سراغ شبکههای اجتماعی و وب سایت شخصی رفت. در حال حاضر شبکههای اجتماعی محبوب نظیر اینستاگرام و لینکدین نقش پررنگی در این زمینه ایفا میکنند. ایمیل هم یکی از راههای برقراری ارتباط مستقیم و شخصی با مردم است و از آن میتوان برای ارسال خبرنامه استفاده کرد. سایتهای شخصی هم در پرسونال برندینگ تاثیر زیادی دارند و اطلاعات زیادی را به کاربران انتقال میدهند. محتواهایی که در این پلتفرمها به اشتراک گذاشته میشوند باید با پیام برند همخوانی داشته باشند و سبب افزایش اعتبار شوند.
6. شبکهسازی
شبکهسازی و تقویت روابط حرفهای، یکی از مراحل کلیدی پرسونال برندینگ است. برای شبکهسازی میتوان از راههایی همچون شرکت در رویدادهای صنعتی، کنفرانسها، وبینارها، همایشها و غیره استفاده کرد و از این طریق روابط خود را با افراد تاثیرگذار بیشتر کرد. شبکهسازی باعث میشود تا برند در جامعهای حرفهای گسترش پیدا کند.
7. ارزیابی و بهبود مستمر
پرسونال برندینگ یک فرآیند دائمی است و نیاز به مراقبت و ارزیابی مستمر دارد. در هر حوزهای صدها رقیب وجود دارد که تنها عده محدودی از آنها زنده میمانند. آنها همانهایی هستند که نسبت به استمرار پرسونال برندینگ آگاه هستند و از آن به خوبی مراقبت میکنند. برای مراقبت از برند خود باید ریسکپذیر بوده و از قانونشکنی پرهیز کرد. همچنین باید با مخاطبان خود تعامل داشته و نظر آنها را به صورت مداوم جویا شد. بازخوردها و نظرات دیگران در بهبود برند نقش بسیار موثری دارند.
تکنیکهای کاربردی برای برندسازی شخصی
- از مدلهای پرسونال برندینگ استفاده کنید. مدلهای زیادی برای توسعه برند شخصی و برند شدن وجود دارد که هر شخصی با توجه به شرایط و نوع تخصص خود میتواند از آنها استفاده نماید.
- در شبکههای اجتماعی حضور پر رنگی داشته باشید. فعالیت در شبکههای مجازی راه خوبی برای به نمایش گذاشتن مهارتها و تواناییها است.
- محتوای ارزشمند تولید کنید. محتواهای ارزشمند تاثیر بیشتری بر روی جامعه هدف دارند. محتواها باید با ویژگیها و نیازهای مخاطبان همخوانی داشته باشند.
- ثابت قدم باشید. در برندسازی شخصی ثبات، استمرار و تکرار بسیار حائز اهمیت است.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص پرسونال برندینگ، دلایل اهمیت و نحوه ساخت آن صحبت کردیم. اگر به فکر آموزش پرسونال برندینگ هستید و قصد دارید از مزایای آن بهرهمند شوید، حتما گامهای اشاره شده در متن را به درستی طی کنید. با پرسونال برندینگ میتوانید از دیگران متمایز شوید و به جایگاه خوبی در حیطه کاری خود دست پیدا کنید.