رضایت شغلی به معنای حس رضایتی است که فرد نسبت به شغل خود دارد. افرادی که از شغل خود راضی هستند، با اشتیاق و علاقه به انجام کار میپردازند و حس خوبی از انجام دادن کار به دست میآورند. رضایت شغلی بر روی میزان عملکرد افراد و همچنین موفقیت سازمان تاثیرگذار است. افرادی که نسبت به شغل خود رضایت زیادی دارند، بر روی عملکرد کاری آنها تاثیر مثبت گذاشته میشود و کارها را با کیفیت بالاتری انجام میدهند. همین امر به افزایش سوددهی شرکت کمک کرده و شرایط خوبی را برای رشد کسب و کار مهیا میکند. حال بهتر است ببینیم عوامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی کدامند و از چه طریق میتوان میزان رضایت شغلی کارکنان را بیشتر کرد.
رضایت شغلی چیست؟
رضایت شغلی (Job Satisfaction) به معنای احساس رضایت فرد نسبت به کار و محیط کارش است. رضایت شغلی با اشتیاق و علاقه افراد در انجام وظایف کاری مرتبط است. افرادی که نسبت به کار خود حس رضایت دارند، با اشتیاق و انگیزه بیشتری به انجام وظایف و مسئولیتهای خود میپردازند. رضایت شغلی با اعداد قابل ارزیابی نبوده و بهترین روش برای اطلاع از آن گرفتن بازخورد مستقیم از کارمندان است. کارکنان سازمان بسته به مواردی نظیر میزان درآمد، مزایای کاری، امنیت شغلی، ارتباط مثبت با همکاران و غیره احساسات متفاوتی نسبت به شغل و محیط کار خود دارند. بدیهی است هر چقدر به این موارد اهمیت بیشتری داده شود و شرایط ایدهآلی برای کار کردن کارمندان مهیا گردد، رضایت شغلی آنها افزایش پیدا میکند.
اهمیت رضایت شغلی کارمندان
موفقیت سازمان تا حد زیادی به فعالیت کارکنان و عملکرد آنها در سازمان بستگی دارد. برای همین توجه به رضایت شغلی مهم بوده و از این طریق میتوان به افزایش بهرهوری کارکنان و عملکرد بهتر آنها کمک کرد. در خصوص دلایل اهمیت رضایت شغلی کارمندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش بهرهوری: رضایت شغلی با افزایش بهرهوری و بازدهی کارمندان مرتبط است و تاثیر مستقیمی بر روی پیشرفت و موفقیت سازمان دارد.
- افزایش وفاداری: کارمندانی که شغل خود را دوست دارند و نسبت به آن حس رضایت دارند، به شرکت و مدیران خود وفادار هستند و همواره در جهت کسب منافع آنها عمل میکنند.
- کاهش ترک کار: رضایت شغلی باعث کاهش درخواست استعفا و ترک کار کارمندان میشود.
عوامل موثر بر رضایت شغلی کدامند؟
حال که با رضایت شغلی و دلیل اهمیت آن آشنا شدیم، بهتر است به بررسی عوامل موثر بر رضایت شغلی بپردازیم. در این خصوص میتوان به 10 عامل زیر اشاره کرد:
1. محیط و روابط کاری
محیط کاری و روابط میان کارمندان تاثیر زیادی بر روی رضایت شغلی دارد. برخی از کارمندان به دلیل نامناسب بودن محیط کاری و یا ارتباط نامناسب میان همکاران و مدیران، شغل خود را ترک میکنند. مدیرانی که به این موضوع واقف هستند، به ایجاد شرایط مساعد برای کار توجه کرده و یک محیط کاری منعطف و امن را برای کارمندان خود فراهم مینمایند. با تعامل مناسب با کارمندان هم میتوان سبب افزایش بهرهوری آنها شده و رضایت شغلی آنها را تا حد زیادی بیشتر کرد.
2. فرصتهای رشد شغلی
افراد زیادی هستند که به ارتقاء سطح شغلی و پیشرفت در کار اهمیت میدهند. بسیاری از کارمندان به دلیل عدم احساس پیشرفت و رشد شغلی، انگیزه و اشتیاق خود را نسبت به کار از دست داده و به سراغ کار دیگری میروند. بهترین کارفرمایان افرادی هستند که بستری جهت پیشرفت کارمندان و ارتقاء سطح شغلیشان در نظر میگیرند.
3. حقوق منصفانه و رقابتی
از دیگر عوامل موثر بر رضایت شغلی باید به حقوق منصفانه اشاره کرد. پرداخت حقوق و دستمزد منصفانه نه تنها سبب جذب افراد متخصص و حفظ آنها میشود، بلکه میتوان به افزایش رضایت شغلی کارمندان کمک کرد. در صورتی هم که در تعیین محدوده حقوق و دستمزد، رقابتی بودن در نظر گرفته شود، احتمال ماندن کارمندان در شرکت افزایش پیدا میکند.
4. پاداشهای مادی و معنوی
اعطای پاداش به کارمندان، یک راهکار موثر برای بهبود عملکرد، ایجاد محیط کاری مثبت، حفظ و نگهداشت کارمند و افزایش رضایت شغلی است. در شرکتهای موفق همواره عملکرد کارمندان ارزیابی شده و به کارمندان با عملکرد بهتر پاداشهای مادی و معنوی اعطا میشود.
5. تعادل میان کار و زندگی
منظور از تعادل میان کار و زندگی، حفظ یک رابطه هماهنگ و متعادل میان کار و زندگی شخصی است. به عبارتی تایم کاری نباید به گونهای باشد که کارمند زمانی برای مراقبت از خود و یا تفریح کردن ندشته باشد. عدم تعادل بین کار و زندگی سبب فرسودگی شغلی و عدم رضایت شغلی میگردد.
6. رهبری و سبک مدیریت
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی کارمندان، رهبری و سبک مدیریت است. سبکهای رهبری انواع مختلفی دارند و هر کدام تاثیرات متفاوتی بر روی کارمندان و محیط کار میگذارند. از انواع سبک رهبری میتوان به رهبری دموکراتیک، رهبری دستوری، رهبری استراتژیک، رهبری کوچینگی و رهبری کاریزماتیک اشاره کرد. از این میان سبکهای رهبری دموکراتیک، کوچینگی و استراتژیک از بهترین سبکهای رهبری و مدیریت هستند و تاثیر مثبتی بر روی کارمندان میگذارند.
7. حجم کار منصفانه و معقول
حجم کاری بالا و مسئولیتهای سنگین، سبب آسیب به رضایت شغلی کارمندان شده و آن را کاهش میدهد. هر چقدر حجم کاری بیشتر باشد و برنامههای فشرده و سنگینتری برای کارمند در نظر گرفته شود، به میزان استرس و اضطراب او افزوده شده و تمایل بیشتری برای ترک کار پیدا میکند.
8. امنیت شغلی
امنیت شغلی به معنای اطمینان کارمند در رابطه با حفظ شغل خود در طول زمان است. به عبارتی امنیت شغلی بیانگر این است که فرد شغل خود را به طور غیر منتظره از دست نمیدهد و میتواند با انگیزه و رضایت بیشتری به کار بپردازد. پس امنیت شغلی با رضایت شغلی رابطه کاملا مستقیم دارد.
9. احساس تعلق
تعلق شغلی به معنای این است که کارمند یا اعضای تیم، خود را بخشی از سازمان بدانند و نسبت به آن احساس مالکیت داشته باشند. کارمندانی که احساس تعلق شغلی دارند، با اشتیاق و انرژی بیشتری به کار میپردازند و تمام تلاش خود را برای تحقق اهداف سازمانی به کار میگیرند.
10. سیاستها و عملکرد عادلانه
به عنوان آخرین عامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی کارمندان میتوان به سیاستها و عملکرد عادلانه اشاره کرد. سیاست در محیط کار به ایجاد روابط بهتر میان کارمندان، سرپرستان و مدیران کمک میکند و تاثیر پایداری بر روی موفقیت شغلی میگذارد.
جمع بندی
در این مطلب در خصوص عوامل تاثیرگذار بر رضایت شغلی کارمندان صحبت کردیم و با اهمیت رضایت شغلی آشنا شدیم. عوامل موثر بر رضایت شغلی شامل مواردی همچون فرصتهای رشد و پیشرفت، حقوق منصفانه، پاداشهای مادی و معنوی، حجم کار منصفانه و امنیت شغلی میشود. با ایجاد حس رضایت شغلی در کارمندان میتوانید نیروهای ماهر و متخصص را حفظ کنید و به بهبود وضعیت کسب و کار خود کمک نمایید.